Τα Χριστούγεννα γιορτάζονται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης. Από την
Γροιλανδία μέχρι την Αφρική και τις ΗΠΑ μέχρι την Ιαπωνία κάθε λαός έχει τα δικά
του ξεχωριστά έθιμα και παραδόσεις. Τα περισσότερα από αυτά είναι παλιά, αλλά
μερικά είναι αρκετά πρόσφατα.
Παρακάτω θα διαβάσετε (και θα δείτε) μερικά από τα πιο αλλόκοτα χριστουγεννιάτικα ήθη και έθιμα του κόσμου, όπως το στόλισμα της μπανάνας στην Ινδία, την έκθεση γλυπτών λαχανικών στο Μεξικό τα… ιδιαίτερα είδωλα της φάτνης στην Καταλονία, το παγκόσμιο πρωτάθλημα των Άγιων Βασίληδων στην Ελβετία και πολλά άλλα.
Ο «Μαύρος Πιτ» (Ολλανδία)
Ο Zwarte Piet ή αλλιώς Μαύρος Πέτρος είναι δημοφιλής γιορτινή φιγούρα της Ολλανδίας. Το μικρόσωμο αυτό τρολ, που περνά τον χρόνο του σκάβοντας στα ανθρακωρυχεία (εξού και το μαύρο χρώμα του), ανεβοκατεβαίνει με άνεση τις καμινάδες των σπιτιών, αφού ο καπνός και τα κάρβουνα πλέον δεν τον ενοχλούν. Σύμφωνα με την παράδοση, το χόμπι του είναι να παρακολουθεί τα παιδιά, δίνοντας στην συνέχεια αναφορά στον Άη-Βασίλη για το ποια ήταν καλά και ποια όχι, αλλά και να τον συνοδεύει στο μοίρασμα των δώρων. Τα κακά παιδιά, αντί για δώρα βρίσκουν από τον Μάυρο Πέτρο μια κάλτσα γεμάτη με… κάρβουνα.
Οι τάφοι των προγόνων (Φιλανδία)
Οικογένειες στην Φινλανδία συνήθως επισκέπτονται τους τάφους των προγόνων και των συγγενών τους την παραμονή των Χριστουγέννων, για να ανάψουν κεριά στην μνήμη τους. Ακόμη και εκείνοι που δεν έχουν τάφους συγγενών τους κοντά, επισκέπτονται νεκροταφεία για να τοποθετήσουν τα κεριά προς τιμήν των μελών της οικογένειάς τους που έχουν ταφεί αλλού. Ως εκ τούτου, την παραμονή των Χριστουγέννων, τα νεκροταφεία θα πρέπει να φωτίζονται με κεριά και να παρουσιάζουν όμορφο θέαμα.
Θα πρέπει επίσης να αφήνονται τρόφιμα στα τραπέζια, και τα μέλη της οικογένειας να κοιμούνται στο πάτωμα για να δώσουν στον νεκρό ένα ωραίο γεύμα και ένα μέρος για να ξεκουραστεί όταν τους επισκέπτεται.
Η Παναγία (Ρωσία)
Στην Ρωσία, έχουν το χριστουγεννιάτικο έθιμο να ντύνουν μία νεαρή κοπέλα στα λευκά για να παριστάνει την Παναγία. Στις 6 Ιανουαρίου, πολλές περιοχές της Ρωσίας με ορθόδοξους παλαιοημερολογίτες χριστιανούς γιορτάζουν την παραμονή των Χριστουγέννων, γνωστή και ως «Σοτσέλνικ».
Μπύρα και πίττες (Ιρλανδία)
Στην Ιρλανδία τα παιδιά αφήνουν έξω από την πόρτα μια μεγάλη μπύρα και μια πίττα με κιμά, για να τα απολαύσει ο Άη-Βασίλης.
Παγκόσμιο πρωτάθλημα των Άγιων Βασίληδων (Ελβετία)
Στην πόλη Samnaun γίνεται κάθε χρόνο το παγκόσμιο πρωτάθλημα των Άγιων Βασίληδων ή αλλιώς ClauWau. Τι σημαίνει αυτό; Ομάδες από όλο τον κόσμο, ντυμένες πάντα ως Άγιοι Βασίληδες, διαγωνίζονται σε επίκαιρα αγωνίσματα όπως το σκαρφάλωμα της καμινάδας, ο στολισμός μελόπιτας, και ράλι με χιονοπέδιλα.
Οι σκούπες (Νορβηγία)
Ένας νορβηγικός θρύλος λέει ότι την παραμονή των Χριστουγέννων μάγισσες και κακά πνεύματα εμφανίζονται ψάχνοντας να βρουν σκούπες, για να τις καβαλήσουν και να τρομοκρατήσουν τον κόσμο. Για να μην συμβεί αυτό, οι Νορβηγοί κρύβουν όλες τις σκούπες του σπιτιού, ενώ οι άντρες βγαίνουν έξω και πυροβολούν στον αέρα για να διώξουν τα κακά πνεύματα.
Επιπλέον αφήνουν μια γαβάθα χυλό (το λεγόμενο “nisse”) στην σιταποθήκη, για να φάει ο καλικάντζαρος που προστατεύει το κτήμα τους ενώ, αφού στολίσουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο, πιάνονται όλοι χέρι-χέρι γύρω από αυτό και τραγουδούν τρία χριστουγεννιάτικα τραγούδια.
Ανακαίνιση χώρου (Τρινιντάντ και Τομπάγκο)
Σε αυτά τα τροπικά νησιά, όλα έχουν σχέση με την βελτίωση του εσωτερικού χώρου. Οι κάτοικοι ζωγραφίζουν ή κάνουν επισκευές στα σπίτια τους και βάζουν νέες κουρτίνες.
Το χριστουγεννιάτικο γεύμα περιλαμβάνει μήλα, σταφύλια, μπύρα τζίντζερ, ζαμπόν, γαλοπούλα και μια εκδοχή του εγκ νογκ από το Τρινιντάντ.
«Μην πυρπολείτε την κατσίκα» (Σουηδία)
Από το 1966 και κάθε χρόνο, στην πόλη Gavle της Σουηδίας στήνεται μία τεράστια αχυρένια κατσίκα ύψους 13 μέτρων. Το έθιμο αυτό ενδεχομένως συνδέεται με τον Σκανδιναβό θεό Thor, o οποίος είχε ένα ιπτάμενο άρμα με δύο κατσίκες. Όμως, η αχυρένια κατσίκα γίνεται κάθε χρόνο στόχος εμπρηστών, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να στοιχηματίζουν κάθε φορά για το αν και για πόσο θα καταφέρει να …επιβιώσει. Μάλιστα, το 2010 δύο άνδρες προσπάθησαν να την κλέψουν με ελικόπτερο! Το έργο χρειάζεται περίπου 1000 ώρες να ολοκληρωθεί και φέτος οι αρχές έχουν πάρει έξτρα μέτρα ασφαλείας, ελπίζοντας να αποτρέψουν τους επίδοξους εμπρηστές.
Χριστουγεννιάτικες μπανάνες και μάνγκο (Ινδία)
Στην Ινδία, μόνο το 2,3% του πληθυσμού είναι Χριστιανοί οι οποίοι γιορτάζουν τα Χριστούγεννα σαν τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά αντί για έλατα ή πεύκα, διακοσμούν μπανανιές και μάνγκο στους δρόμους, ενώ χρησιμοποιούν ακόμη και τα φύλλα αυτών των δέντρων για να διακοσμήσουν τα σπίτια τους.
Πατίνια στους δρόμους (Βενεζουέλα)
Στο Καράκας της Βενεζουέλας οι εορτασμοί των Χριστουγέννων διαρκούν κάθε χρόνο από τις 16 Δεκεμβρίου μέχρι την παραμονή. Τα πρωινά εκείνων των ημερών, πραγματοποιούνται εκκλησιαστικές λειτουργίες μεγάλης κλίμακας στις οποίες οι άνθρωποι συνηθίζουν να πηγαίνουν με ρόλλερ. Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων απαγορεύεται μέχρι τις οκτώ το βράδυ, για να μπορούν να χρησιμοποιούν τα πατίνια τους ελεύθερα όλες τις μέρες. Το έθιμο, μάλιστα, υπαγορεύει στα μικρά παιδιά να παίρνουν μια μεγάλη κλωστή, να δένουν την μία άκρη στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού τους και την άλλη να την αφήσουν να κρέμεται έξω από τα παράθυρά τους. Το άλλο πρωί, οι άνθρωποι που περνούν με τα πατίνια έξω από το παράθυρό τους τραβούν την κλωστή για να τους ξυπνήσουν και να μεταφέρουν το χαρμόσυνο μήνυμα.
Πουτίγκα και ευχές (Βρετανία)
Η Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα σερβίρεται την ημέρα των Χριστουγέννων. Κάθε μέλος της οικογένειας (ιδίως τα παιδιά) ανακατεύουν το μείγμα σύμφωνα με τους δείκτες του ρολογιού, ενώ κάνουν μια ευχή. Παλαιότερα, έβαζαν ένα κέρμα στο μείγμα, το οποίο φέρνει πλούτο σε όποιον το έβρισκε, ή ακόμα κι ένα δαχτυλίδι για να φέρει τύχη στον γάμο και μια δακτυλήθρα για καλή τύχη στην ζωή. Η διακόσμηση περιλαμβάνει φωτεινά κόκκινα αλεξανδρινά γύρω από το τζάκι, καθώς και κλαδιά από γκι που κρέμονται από την οροφή, όπου σύμφωνα με την παράδοση όποιος στέκεται κάτω απ' αυτά πρέπει να ανταλλάξει φιλιά με αγαπημένα πρόσωπα. Το εορταστικό τραπέζι περιλαμβάνει απαραιτήτως, εκτός από πουτίγκα και γαλοπούλα, κρεατόπιτα και μπιφτέκια με σάλτσα από γουρούνι.
Η νύχτα με τα ραπανάκια (Μεξικό)
Κάθε 23η Δεκεμβρίου, η πόλη Οαχάκα στο Μεξικό παρουσιάζει μία εντυπωσιακή έκθεση από γλυπτά λαχανικά, με τα ραπανάκια να κλέβουν την παράσταση. Στην έκθεση αποτυπώνονται παραδοσιακές στιγμές, και το φεστιβάλ διαρκεί τρεις μέρες.
Ομαδικό κολύμπι (Ισπανία)
Την ημέρα των Χριστουγέννων οι Ισπανοί έχουν το έθιμο να βουτούν στα παγωμένα νερά της θάλασσας της Βαρκελώνης.
Φονικές γάτες και 13 Αη-Βασίληδες (Ισλανδία)
Όχι έναν, όχι δύο, ούτε τρεις, αλλά 13 Άγιους Βασίληδες έχει η παράδοση της Ισλανδίας. Η… ομάδα τους ονομάζεται Yule Lads και η παράδοση τούς θέλει να μοιάζουν με κοντά, άσχημα αλλά τρισχαριτωμένα τρολ. Σύμφωνα με τον μύθο, ξεκινούν τις «επισκέψεις» τους από τις 12 Δεκεμβρίου, και για τον υπόλοιπο μήνα βγαίνει στα σπίτια κάθε μέρα και ένα διαφορετικό από αυτά. Ο στόχος τους: να σκορπίζουν έναν "χαριτωμένο" πανικό με τις σκανδαλιές τους, καθώς μπαίνουν στα σπίτια από το τζάκι και σκορπίζουν γύρω τους αστρόσκονη, κάνοντας ταυτόχρονα μικρές φάρσες συνεχώς στους κατοίκους τους.
Μάλιστα, η λαϊκή παράδοση της Ισλανδίας θέλει μια τεράστια και τρομακτική γάτα, την Jolakotturinn (Yule Cat) καθώς και την γιγάντισσα Gryla, να ανεβαίνουν στις οροφές των σπιτιών και να τρώνε τα παιδιά που δεν είναι φρόνιμα.
Κάλαντα παρέα με ένα νεκρό άλογο (Ουαλία)
Από τα Χριστούγεννα μέχρι και τις αρχές Ιανουαρίου, κάποιος ντύνεται άλογο χρησιμοποιώντας αληθινό σκελετό αλόγου, και μαζί με μια ομάδα ανθρώπων πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα και τραγουδούν, με την ελπίδα πως ο οικοδεσπότης θα τους προσφέρει φαγητό ή ποτό.
Το πέταγμα του παπουτσιού (Τσεχία)
Το Χριστουγεννιάτικο έθιμο στην Τσεχία έχει να κάνει με τον γάμο και αφορά τις ανύπαντρες κοπέλες. Την παραμονή των Χριστουγέννων οι ανύπαντρες, για να μάθουν τι τους επιφυλάσσει η νέα χρονιά, στέκονται με την πλάτη στην εξώπορτα του σπιτιού τους και πετούν το ένα τους παπούτσι πίσω από τον ώμο τους. Αν το παπούτσι προσγειωθεί με την μύτη στραμμένη προς την πόρτα, σημαίνει πως η κοπέλα θα παντρευτεί μέσα στην ερχόμενη χρονιά. Επίσης, τα εορταστικά στολίδια του δέντρου είναι τσόφλια αυγών βαμμένα με διάφορα χρώματα και μοτίβα.
Τ.Κ. «H0H 0H0» (Καναδάς)
Το καναδέζικο ταχυδρομείο έχει δημιουργήσει ειδικόν ταχυδρομικό κώδικα (H0H 0H0), για να μπορούν τα παιδιά να στέλνουν τα γράμματά τους στον Άη-Βασίλη. Οι εργαζόμενοι, βεβαίως, εννοείται πως απαντούν. Μέσα σε 27 χρόνια μάλιστα, έχουν απαντηθεί 15 εκατομμύρια γράμματα.
Το ράντισμα του τραπεζιού (Σερβία)
Οι γυναίκες, την ημέρα του τραπεζώματος ραντίζουν τα τραπεζομάντηλά τους με κρασί, για να μην ντραπούν οι φιλοξενούμενοί τους σε περίπτωση που λερώσουν κάποιο, αφού θεωρείται ντροπή για τους καλούς τρόπους τους να λερώσει κάποιος προσκεκλημένος το τραπεζομάντηλο της οικοδέσποινας.
Κάλαντα και «Wind surf» (Χαβάη)
Οι Χαβανέζοι, αφού φάνε χοιρινό, noodles και σολομό, τραγουδούν τα κάλαντα παίζοντας γιουκαλίλι. Στην συνέχεια, τα παιδιά πηγαίνουν στην παραλία για να δοκιμάσουν το wind surf που συνήθως παίρνουν για δώρο.
Σάουνα (Εσθονία)
Τα Χριστούγεννα είναι η καταλληλότερη περίοδος για ουσιαστικό χρόνο με την οικογένεια. Έτσι, οι Εσθονοί φροντίζουν να κάνουν σάουνα ανήμερα των Χριστουγέννων οικογενειακώς.
Μπάρμπεκιου (Κένυα)
Στην Κένυα, λόγω του κλίματος τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά: το χριστουγεννιάτικο γεύμα θυμίζει καλοκαιρινή ημέρα χαλάρωσης, αφού αντί να φάνε γαλοπούλα κάνουν μπάρμπεκιου στον κήπο. Μάλιστα, εκεί, στολίζουν τις εκκλησίες με μπαλόνια, λουλούδια και κορδέλες. Επίσης, συνηθίζουν να στολίζουν φοίνικες και δέντρα μάνγκο με καμπανούλες, κεριά και ψεύτικο χιόνι.
Τα ξεχωριστά είδωλα της φάτνης (Καταλονία)
Ένα έθιμο μοναδικό και ιδιαίτερο που δεν μοιάζει με κανένα άλλο είναι αυτό που επικρατεί στην Καταλονία και πρόκειται για τα caganers. Αυτά δεν είναι τίποτε άλλο παρά μικρά αγαλματίδια σε μορφή ανθρώπου ο οποίος φορά παραδοσιακή στολή, έχει πάντα κατεβασμένο παντελόνι και στέκεται σε στάση… αφόδευσης. Οι Καταλανοί συνηθίζουν να κρύβουν ένα τέτοιο στην φάτνη τους και όποιος το βρει είναι αρκετά τυχερός, αφού συμβολίζει την καλή συγκομιδή και την καλή τύχη της επόμενης χρονιάς. Η φιγούρα αυτή, στις μέρες μας, απεικονίζει πολλές φορές δημόσια πρόσωπα, όπως τον Ομπάμα, την Μέριλιν Μονρόε αλλά και την Lady Gaga και Amy Winehouse.
Χριστουγεννιάτικο πρωινό με τους… νεκρούς (Πορτογαλία)
Ονομάζεται Consoda και είναι ο τρόπος των Πορτογάλων να τιμούν όσους έχουν φύγει από την ζωή. Συγκεκριμένα, το πρωί των Χριστουγέννων στήνουν μια μικρή γιορτή σε κάθε σπίτι και στο τραπέζι βάζουν επιπλέον σερβίτσια για τις ψυχές των νεκρών.
Το φαγητό στο ταβάνι (Σλοβακία)
Το έθιμο στην Σλοβακία απαιτεί ο πρεσβύτερος του σπιτιού να παίρνει μια κουταλιά από το παραδοσιακό πιάτο Loksa (φτιάχνεται από ψωμί, σπόρους παπαρούνας, γάλα, ζάχαρη ή μέλι και νερό) και να το εκτοξεύει στο ταβάνι. Όσο περισσότερο φαγητό κολλά στο ταβάνι, τόσο καλύτερη θα είναι η σοδειά μέσα στον χρόνο, λέει το έθιμο!
Η καλή μάγισσα Μπεφάνα (Ιταλία)
Στην Ιταλία, η περίοδος των Χριστουγέννων διαρκεί από τις 8 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου που είναι και η μέρα των Θεοφανείων. Την παραμονή των Χριστουγέννων, τα παιδιά ντύνονται βοσκοί και γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας τα κάλαντα, ενώ ο κόσμος τούς κερνά με γλυκά και ξηρούς καρπούς ή τούς δίνει χρήματα.
O κόσμος μαζεύεται στις πλατείες όπου διεξάγεται διαγωνισμός για την καλύτερη φάτνη. Tο βράδυ, καίνει το «appo», το κούτσουρο των χριστουγέννων, και το Λυχνάρι της Mοίρας φέρνει δώρα σε όλους. Στις 25 Δεκεμβρίου, μετά το παραδοσιακό γεύμα, τα παιδιά απαγγέλουν ποιήματα και ανταμείβονται χρηματικά. Στην ιταλική παράδοση, κατά την παραμονή των Θεοφανείων η καλή μάγισσα Μπεφάνα πετάει πάνω από τα σπίτια με την μαγική της σκούπα και αφήνει χριστουγεννιάτικα δώρα στα «καλά» παιδιά, ενώ αντίθετα στα «άτακτα» αφήνει ένα σακί με κάρβουνο.
Τα δώρα (Λεττονία)
Τα δώρα στην Λεττονία δεν έρχονται στις 25 ή στις 31 του μηνός, αλλά… κάθε μέρα. Δώδεκα μέρες διαρκούν οι γιορτές και όλοι κάνουν δώρα σε όλους κάθε μία από αυτές!
Κράμπους (Αυστρία, Γερμανία, Ουγγαρία)
Το έθιμο του Κράμπους έχει τις ρίζες του στην Γερμανική παράδοση. Ο Κράμπους είναι ένα τέρας που εμφανίζεται για να τιμωρήσει όσους δεν έχουν συμπεριφερθεί σωστά. Οι νέοι συνηθίζουν να μασκαρεύονται ως Κράμπους και να βγαίνουν στους δρόμους της Αυστρίας, της Ρουμανίας, της Βαυαρίας και άλλων Βαλκανικών χωρών για να τρομάζουν τα μικρά παιδιά.
Αναμμένο κερί (Ιρλανδία)
Tην νύχτα της παραμονής των Χριστουγέννων, όλα τα παράθυρα των σπιτιών που βλέπουν προς τον δρόμο φωτίζονται από ένα αναμμένο κερί, το οποίο τοποθετείται στο περβάζι. Το αναμμένο κερί στα παράθυρα είναι ένα σύμβολο καλωσορίσματος της Μαρίας και του Ιωσήφ, οι οποίοι εκείνο το βράδυ ψάχνουν απεγνωσμένα ένα πανδοχείο.
Φασόλια, φακές και ρεβίθια (Λίβανος)
Αντί για χριστουγεννιάτικο δέντρο, οι Λιβανέζοι επιλέγουν να φυτέψουν σπόρους από φασόλια, φακές, ρεβίθια και βρώμη σε βαμβάκι δύο εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα. Έπειτα, στολίζουν τις φάτνες τους με την βλάστηση των σπόρων τους, για να αναπαραστήσουν την γέννηση του Χριστού. Το πρωινό των Χριστουγέννων όλη η οικογένεια τρώει κοτόπουλο με ρύζι και το παραδοσιακό Kibbe.
Πίκλες (ΗΠΑ)
Πολλά χριστουγεννιάτικα δέντρα έχουν στον στολισμό τους και πίκλες. Η παράδοση λέει ότι κατά την διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου ένας αιχμάλωτος στρατιώτης με καταγωγή από την Βαυαρία, ο John C. Lower, πεινούσε πολύ και ζήτησε από τον δεσμοφύλακά του μία πίκλα για φαγητό. Όταν μετά το τέλος του πολέμου επέστρεψε στην οικογένειά του, καθιέρωσε ως ανάμνηση της καλής πράξης του δεσμοφύλακά του την συνήθεια να κρύβει ένα τουρσί στο χριστουγεννιάτικο δέντρο τους κάθε χρόνο. Η πράξη αυτή έμεινε μέσα στον χρόνο για να συμβολίζει την ευσπλαχνία.
Ο καλοκαιρινός Άη-Βασίλης (Αυστραλία)
Στην Αυστραλία το παραδοσιακό μέσο μεταφοράς του Άη-Βασίλη δεν είναι το έλκηθρο αλλά το …τζετ σκι, καθώς στο νότιο ημισφαίριο την περίοδο των Χριστουγέννων έχουν καλοκαίρι.
Ιστός αράχνης για καλή τύχη (Ουκρανία)
Η ουκρανική παράδοση επιβάλλει την προσθήκη ενός ιστού αράχνης στο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Σύμφωνα με τον μύθο, μία φτωχή χήρα έμενε με τα παιδιά της σε μια κρύα καλύβα και τα παιδιά είχαν βάλει στο μάτι ένα όμορφο έλατο που μεγάλωνε έξω από το σπίτι τους αλλά δεν είχαν με τίποτα να το διακοσμήσουν. Η μητέρα ήταν πολύ στεναχωρημένη και ένα βράδυ που είχε κοιμηθεί κλαμένη, οι αράχνες του σπιτιού το κατάλαβαν και στόλισαν το δέντρο με τον ιστό τους. Το πρωί, μόλις ο ήλιος έπεσε πάνω στο δέντρο, φάνηκαν οι χρυσαφένιες και ασημένιες κλωστές των αραχνών, δίνοντας μεγάλη χαρά στην μητέρα με τα παιδιά της.
Hoteiosho και τηγανιτό κοτόπουλο (Ιαπωνία)
Κι όμως! Στην Ιαπωνία γιορτάζουν τα Χριστούγεννα, παρά το γεγονός ότι μόνο το 1% του πληθυσμού της είναι χριστιανοί!
Τα Χριστούγεννα βέβαια εκεί αποτελούν περισσότερο ένα εμπορικό γεγονός. Οι Ιάπωνες τρώνε γαλοπούλα, στολίζουν χριστουγεννιάτικο δέντρο, ενώ τα δώρα τους τα φέρνει ο Hoteiosho, μια ιαπωνική θεότητα που έχει μάτια και στο πίσω μέρος του κεφαλιού για να βλέπει ποια παιδιά είναι ζωηρά.
Επιπλέον, τα τελευταία 40 χρόνια, τα φαγητό στην αλυσίδα ταχυφαγείων KFC την παραμονή αποτελεί παράδοση. Η μόδα ξεκίνησε το 1974 στην περιοχή Aoyama.
Adventskranz (Γερμανία)
Στην Γερμανία συναντάται συχνά το έθιμο του λεγόμενου Adventskranz. Πρόκειται για ένα κηροπήγιο από κλαδιά ελάτου τα οποία είναι πλεγμένα με τέτοιον τρόπο ώστε να σχηματίζουν ένα στεφάνι. Στο στεφάνι επάνω είναι τέσσερις θέσεις με κεριά, που συμβολίζουν τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα. Κάθε Κυριακή ανάβουν ένα κερί παραπάνω, μετρώντας αντίστροφα τον χρόνο που απομένει για τον ερχομό των Χριστουγέννων. Δηλαδή, τέσσερις βδομάδες πριν τα Χριστούγεννα ανάβουν ένα κερί, την επόμενη βδομάδα δύο, την μεθεπόμενη τρία και την τελευταία Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα ανάβουν τέσσερα κεριά.
Ένα ...ασυνήθιστο εορταστικό τραπέζι (Γροιλανδία)
Στην Γροιλανδία, το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μόνο συνηθισμένο δεν το χαρακτηρίζει κανείς αφού περιλαμβάνει, αφενός το παραδοσιακό φαγητό Mattak, δηλαδή ωμό δέρμα φάλαινας με λίπος, αφετέρου το παραδοσιακό kiviak, το οποίο ουσιαστικά είναι ένα είδος μικρού πουλιού τυλιγμένο με δέρμα φώκιας που το θάβουν για αρκετούς μήνες προκειμένου να το απολαύσουν αφού έχει αποσυντεθεί...
Πηγή: www.economy365.gr (Διόρθωση -επιμέλεια: Νίκος Σπυρόπουλος)
Παρακάτω θα διαβάσετε (και θα δείτε) μερικά από τα πιο αλλόκοτα χριστουγεννιάτικα ήθη και έθιμα του κόσμου, όπως το στόλισμα της μπανάνας στην Ινδία, την έκθεση γλυπτών λαχανικών στο Μεξικό τα… ιδιαίτερα είδωλα της φάτνης στην Καταλονία, το παγκόσμιο πρωτάθλημα των Άγιων Βασίληδων στην Ελβετία και πολλά άλλα.
Ο «Μαύρος Πιτ» (Ολλανδία)
Ο Zwarte Piet ή αλλιώς Μαύρος Πέτρος είναι δημοφιλής γιορτινή φιγούρα της Ολλανδίας. Το μικρόσωμο αυτό τρολ, που περνά τον χρόνο του σκάβοντας στα ανθρακωρυχεία (εξού και το μαύρο χρώμα του), ανεβοκατεβαίνει με άνεση τις καμινάδες των σπιτιών, αφού ο καπνός και τα κάρβουνα πλέον δεν τον ενοχλούν. Σύμφωνα με την παράδοση, το χόμπι του είναι να παρακολουθεί τα παιδιά, δίνοντας στην συνέχεια αναφορά στον Άη-Βασίλη για το ποια ήταν καλά και ποια όχι, αλλά και να τον συνοδεύει στο μοίρασμα των δώρων. Τα κακά παιδιά, αντί για δώρα βρίσκουν από τον Μάυρο Πέτρο μια κάλτσα γεμάτη με… κάρβουνα.
Οι τάφοι των προγόνων (Φιλανδία)
Οικογένειες στην Φινλανδία συνήθως επισκέπτονται τους τάφους των προγόνων και των συγγενών τους την παραμονή των Χριστουγέννων, για να ανάψουν κεριά στην μνήμη τους. Ακόμη και εκείνοι που δεν έχουν τάφους συγγενών τους κοντά, επισκέπτονται νεκροταφεία για να τοποθετήσουν τα κεριά προς τιμήν των μελών της οικογένειάς τους που έχουν ταφεί αλλού. Ως εκ τούτου, την παραμονή των Χριστουγέννων, τα νεκροταφεία θα πρέπει να φωτίζονται με κεριά και να παρουσιάζουν όμορφο θέαμα.
Θα πρέπει επίσης να αφήνονται τρόφιμα στα τραπέζια, και τα μέλη της οικογένειας να κοιμούνται στο πάτωμα για να δώσουν στον νεκρό ένα ωραίο γεύμα και ένα μέρος για να ξεκουραστεί όταν τους επισκέπτεται.
Η Παναγία (Ρωσία)
Στην Ρωσία, έχουν το χριστουγεννιάτικο έθιμο να ντύνουν μία νεαρή κοπέλα στα λευκά για να παριστάνει την Παναγία. Στις 6 Ιανουαρίου, πολλές περιοχές της Ρωσίας με ορθόδοξους παλαιοημερολογίτες χριστιανούς γιορτάζουν την παραμονή των Χριστουγέννων, γνωστή και ως «Σοτσέλνικ».
Μπύρα και πίττες (Ιρλανδία)
Στην Ιρλανδία τα παιδιά αφήνουν έξω από την πόρτα μια μεγάλη μπύρα και μια πίττα με κιμά, για να τα απολαύσει ο Άη-Βασίλης.
Παγκόσμιο πρωτάθλημα των Άγιων Βασίληδων (Ελβετία)
Στην πόλη Samnaun γίνεται κάθε χρόνο το παγκόσμιο πρωτάθλημα των Άγιων Βασίληδων ή αλλιώς ClauWau. Τι σημαίνει αυτό; Ομάδες από όλο τον κόσμο, ντυμένες πάντα ως Άγιοι Βασίληδες, διαγωνίζονται σε επίκαιρα αγωνίσματα όπως το σκαρφάλωμα της καμινάδας, ο στολισμός μελόπιτας, και ράλι με χιονοπέδιλα.
Οι σκούπες (Νορβηγία)
Ένας νορβηγικός θρύλος λέει ότι την παραμονή των Χριστουγέννων μάγισσες και κακά πνεύματα εμφανίζονται ψάχνοντας να βρουν σκούπες, για να τις καβαλήσουν και να τρομοκρατήσουν τον κόσμο. Για να μην συμβεί αυτό, οι Νορβηγοί κρύβουν όλες τις σκούπες του σπιτιού, ενώ οι άντρες βγαίνουν έξω και πυροβολούν στον αέρα για να διώξουν τα κακά πνεύματα.
Επιπλέον αφήνουν μια γαβάθα χυλό (το λεγόμενο “nisse”) στην σιταποθήκη, για να φάει ο καλικάντζαρος που προστατεύει το κτήμα τους ενώ, αφού στολίσουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο, πιάνονται όλοι χέρι-χέρι γύρω από αυτό και τραγουδούν τρία χριστουγεννιάτικα τραγούδια.
Ανακαίνιση χώρου (Τρινιντάντ και Τομπάγκο)
Σε αυτά τα τροπικά νησιά, όλα έχουν σχέση με την βελτίωση του εσωτερικού χώρου. Οι κάτοικοι ζωγραφίζουν ή κάνουν επισκευές στα σπίτια τους και βάζουν νέες κουρτίνες.
Το χριστουγεννιάτικο γεύμα περιλαμβάνει μήλα, σταφύλια, μπύρα τζίντζερ, ζαμπόν, γαλοπούλα και μια εκδοχή του εγκ νογκ από το Τρινιντάντ.
«Μην πυρπολείτε την κατσίκα» (Σουηδία)
Από το 1966 και κάθε χρόνο, στην πόλη Gavle της Σουηδίας στήνεται μία τεράστια αχυρένια κατσίκα ύψους 13 μέτρων. Το έθιμο αυτό ενδεχομένως συνδέεται με τον Σκανδιναβό θεό Thor, o οποίος είχε ένα ιπτάμενο άρμα με δύο κατσίκες. Όμως, η αχυρένια κατσίκα γίνεται κάθε χρόνο στόχος εμπρηστών, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να στοιχηματίζουν κάθε φορά για το αν και για πόσο θα καταφέρει να …επιβιώσει. Μάλιστα, το 2010 δύο άνδρες προσπάθησαν να την κλέψουν με ελικόπτερο! Το έργο χρειάζεται περίπου 1000 ώρες να ολοκληρωθεί και φέτος οι αρχές έχουν πάρει έξτρα μέτρα ασφαλείας, ελπίζοντας να αποτρέψουν τους επίδοξους εμπρηστές.
Χριστουγεννιάτικες μπανάνες και μάνγκο (Ινδία)
Στην Ινδία, μόνο το 2,3% του πληθυσμού είναι Χριστιανοί οι οποίοι γιορτάζουν τα Χριστούγεννα σαν τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά αντί για έλατα ή πεύκα, διακοσμούν μπανανιές και μάνγκο στους δρόμους, ενώ χρησιμοποιούν ακόμη και τα φύλλα αυτών των δέντρων για να διακοσμήσουν τα σπίτια τους.
Πατίνια στους δρόμους (Βενεζουέλα)
Στο Καράκας της Βενεζουέλας οι εορτασμοί των Χριστουγέννων διαρκούν κάθε χρόνο από τις 16 Δεκεμβρίου μέχρι την παραμονή. Τα πρωινά εκείνων των ημερών, πραγματοποιούνται εκκλησιαστικές λειτουργίες μεγάλης κλίμακας στις οποίες οι άνθρωποι συνηθίζουν να πηγαίνουν με ρόλλερ. Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων απαγορεύεται μέχρι τις οκτώ το βράδυ, για να μπορούν να χρησιμοποιούν τα πατίνια τους ελεύθερα όλες τις μέρες. Το έθιμο, μάλιστα, υπαγορεύει στα μικρά παιδιά να παίρνουν μια μεγάλη κλωστή, να δένουν την μία άκρη στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού τους και την άλλη να την αφήσουν να κρέμεται έξω από τα παράθυρά τους. Το άλλο πρωί, οι άνθρωποι που περνούν με τα πατίνια έξω από το παράθυρό τους τραβούν την κλωστή για να τους ξυπνήσουν και να μεταφέρουν το χαρμόσυνο μήνυμα.
Πουτίγκα και ευχές (Βρετανία)
Η Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα σερβίρεται την ημέρα των Χριστουγέννων. Κάθε μέλος της οικογένειας (ιδίως τα παιδιά) ανακατεύουν το μείγμα σύμφωνα με τους δείκτες του ρολογιού, ενώ κάνουν μια ευχή. Παλαιότερα, έβαζαν ένα κέρμα στο μείγμα, το οποίο φέρνει πλούτο σε όποιον το έβρισκε, ή ακόμα κι ένα δαχτυλίδι για να φέρει τύχη στον γάμο και μια δακτυλήθρα για καλή τύχη στην ζωή. Η διακόσμηση περιλαμβάνει φωτεινά κόκκινα αλεξανδρινά γύρω από το τζάκι, καθώς και κλαδιά από γκι που κρέμονται από την οροφή, όπου σύμφωνα με την παράδοση όποιος στέκεται κάτω απ' αυτά πρέπει να ανταλλάξει φιλιά με αγαπημένα πρόσωπα. Το εορταστικό τραπέζι περιλαμβάνει απαραιτήτως, εκτός από πουτίγκα και γαλοπούλα, κρεατόπιτα και μπιφτέκια με σάλτσα από γουρούνι.
Η νύχτα με τα ραπανάκια (Μεξικό)
Κάθε 23η Δεκεμβρίου, η πόλη Οαχάκα στο Μεξικό παρουσιάζει μία εντυπωσιακή έκθεση από γλυπτά λαχανικά, με τα ραπανάκια να κλέβουν την παράσταση. Στην έκθεση αποτυπώνονται παραδοσιακές στιγμές, και το φεστιβάλ διαρκεί τρεις μέρες.
Ομαδικό κολύμπι (Ισπανία)
Την ημέρα των Χριστουγέννων οι Ισπανοί έχουν το έθιμο να βουτούν στα παγωμένα νερά της θάλασσας της Βαρκελώνης.
Φονικές γάτες και 13 Αη-Βασίληδες (Ισλανδία)
Όχι έναν, όχι δύο, ούτε τρεις, αλλά 13 Άγιους Βασίληδες έχει η παράδοση της Ισλανδίας. Η… ομάδα τους ονομάζεται Yule Lads και η παράδοση τούς θέλει να μοιάζουν με κοντά, άσχημα αλλά τρισχαριτωμένα τρολ. Σύμφωνα με τον μύθο, ξεκινούν τις «επισκέψεις» τους από τις 12 Δεκεμβρίου, και για τον υπόλοιπο μήνα βγαίνει στα σπίτια κάθε μέρα και ένα διαφορετικό από αυτά. Ο στόχος τους: να σκορπίζουν έναν "χαριτωμένο" πανικό με τις σκανδαλιές τους, καθώς μπαίνουν στα σπίτια από το τζάκι και σκορπίζουν γύρω τους αστρόσκονη, κάνοντας ταυτόχρονα μικρές φάρσες συνεχώς στους κατοίκους τους.
Μάλιστα, η λαϊκή παράδοση της Ισλανδίας θέλει μια τεράστια και τρομακτική γάτα, την Jolakotturinn (Yule Cat) καθώς και την γιγάντισσα Gryla, να ανεβαίνουν στις οροφές των σπιτιών και να τρώνε τα παιδιά που δεν είναι φρόνιμα.
Κάλαντα παρέα με ένα νεκρό άλογο (Ουαλία)
Από τα Χριστούγεννα μέχρι και τις αρχές Ιανουαρίου, κάποιος ντύνεται άλογο χρησιμοποιώντας αληθινό σκελετό αλόγου, και μαζί με μια ομάδα ανθρώπων πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα και τραγουδούν, με την ελπίδα πως ο οικοδεσπότης θα τους προσφέρει φαγητό ή ποτό.
Το πέταγμα του παπουτσιού (Τσεχία)
Το Χριστουγεννιάτικο έθιμο στην Τσεχία έχει να κάνει με τον γάμο και αφορά τις ανύπαντρες κοπέλες. Την παραμονή των Χριστουγέννων οι ανύπαντρες, για να μάθουν τι τους επιφυλάσσει η νέα χρονιά, στέκονται με την πλάτη στην εξώπορτα του σπιτιού τους και πετούν το ένα τους παπούτσι πίσω από τον ώμο τους. Αν το παπούτσι προσγειωθεί με την μύτη στραμμένη προς την πόρτα, σημαίνει πως η κοπέλα θα παντρευτεί μέσα στην ερχόμενη χρονιά. Επίσης, τα εορταστικά στολίδια του δέντρου είναι τσόφλια αυγών βαμμένα με διάφορα χρώματα και μοτίβα.
Τ.Κ. «H0H 0H0» (Καναδάς)
Το καναδέζικο ταχυδρομείο έχει δημιουργήσει ειδικόν ταχυδρομικό κώδικα (H0H 0H0), για να μπορούν τα παιδιά να στέλνουν τα γράμματά τους στον Άη-Βασίλη. Οι εργαζόμενοι, βεβαίως, εννοείται πως απαντούν. Μέσα σε 27 χρόνια μάλιστα, έχουν απαντηθεί 15 εκατομμύρια γράμματα.
Το ράντισμα του τραπεζιού (Σερβία)
Οι γυναίκες, την ημέρα του τραπεζώματος ραντίζουν τα τραπεζομάντηλά τους με κρασί, για να μην ντραπούν οι φιλοξενούμενοί τους σε περίπτωση που λερώσουν κάποιο, αφού θεωρείται ντροπή για τους καλούς τρόπους τους να λερώσει κάποιος προσκεκλημένος το τραπεζομάντηλο της οικοδέσποινας.
Κάλαντα και «Wind surf» (Χαβάη)
Οι Χαβανέζοι, αφού φάνε χοιρινό, noodles και σολομό, τραγουδούν τα κάλαντα παίζοντας γιουκαλίλι. Στην συνέχεια, τα παιδιά πηγαίνουν στην παραλία για να δοκιμάσουν το wind surf που συνήθως παίρνουν για δώρο.
Σάουνα (Εσθονία)
Τα Χριστούγεννα είναι η καταλληλότερη περίοδος για ουσιαστικό χρόνο με την οικογένεια. Έτσι, οι Εσθονοί φροντίζουν να κάνουν σάουνα ανήμερα των Χριστουγέννων οικογενειακώς.
Μπάρμπεκιου (Κένυα)
Στην Κένυα, λόγω του κλίματος τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά: το χριστουγεννιάτικο γεύμα θυμίζει καλοκαιρινή ημέρα χαλάρωσης, αφού αντί να φάνε γαλοπούλα κάνουν μπάρμπεκιου στον κήπο. Μάλιστα, εκεί, στολίζουν τις εκκλησίες με μπαλόνια, λουλούδια και κορδέλες. Επίσης, συνηθίζουν να στολίζουν φοίνικες και δέντρα μάνγκο με καμπανούλες, κεριά και ψεύτικο χιόνι.
Τα ξεχωριστά είδωλα της φάτνης (Καταλονία)
Ένα έθιμο μοναδικό και ιδιαίτερο που δεν μοιάζει με κανένα άλλο είναι αυτό που επικρατεί στην Καταλονία και πρόκειται για τα caganers. Αυτά δεν είναι τίποτε άλλο παρά μικρά αγαλματίδια σε μορφή ανθρώπου ο οποίος φορά παραδοσιακή στολή, έχει πάντα κατεβασμένο παντελόνι και στέκεται σε στάση… αφόδευσης. Οι Καταλανοί συνηθίζουν να κρύβουν ένα τέτοιο στην φάτνη τους και όποιος το βρει είναι αρκετά τυχερός, αφού συμβολίζει την καλή συγκομιδή και την καλή τύχη της επόμενης χρονιάς. Η φιγούρα αυτή, στις μέρες μας, απεικονίζει πολλές φορές δημόσια πρόσωπα, όπως τον Ομπάμα, την Μέριλιν Μονρόε αλλά και την Lady Gaga και Amy Winehouse.
Χριστουγεννιάτικο πρωινό με τους… νεκρούς (Πορτογαλία)
Ονομάζεται Consoda και είναι ο τρόπος των Πορτογάλων να τιμούν όσους έχουν φύγει από την ζωή. Συγκεκριμένα, το πρωί των Χριστουγέννων στήνουν μια μικρή γιορτή σε κάθε σπίτι και στο τραπέζι βάζουν επιπλέον σερβίτσια για τις ψυχές των νεκρών.
Το φαγητό στο ταβάνι (Σλοβακία)
Το έθιμο στην Σλοβακία απαιτεί ο πρεσβύτερος του σπιτιού να παίρνει μια κουταλιά από το παραδοσιακό πιάτο Loksa (φτιάχνεται από ψωμί, σπόρους παπαρούνας, γάλα, ζάχαρη ή μέλι και νερό) και να το εκτοξεύει στο ταβάνι. Όσο περισσότερο φαγητό κολλά στο ταβάνι, τόσο καλύτερη θα είναι η σοδειά μέσα στον χρόνο, λέει το έθιμο!
Η καλή μάγισσα Μπεφάνα (Ιταλία)
Στην Ιταλία, η περίοδος των Χριστουγέννων διαρκεί από τις 8 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου που είναι και η μέρα των Θεοφανείων. Την παραμονή των Χριστουγέννων, τα παιδιά ντύνονται βοσκοί και γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας τα κάλαντα, ενώ ο κόσμος τούς κερνά με γλυκά και ξηρούς καρπούς ή τούς δίνει χρήματα.
O κόσμος μαζεύεται στις πλατείες όπου διεξάγεται διαγωνισμός για την καλύτερη φάτνη. Tο βράδυ, καίνει το «appo», το κούτσουρο των χριστουγέννων, και το Λυχνάρι της Mοίρας φέρνει δώρα σε όλους. Στις 25 Δεκεμβρίου, μετά το παραδοσιακό γεύμα, τα παιδιά απαγγέλουν ποιήματα και ανταμείβονται χρηματικά. Στην ιταλική παράδοση, κατά την παραμονή των Θεοφανείων η καλή μάγισσα Μπεφάνα πετάει πάνω από τα σπίτια με την μαγική της σκούπα και αφήνει χριστουγεννιάτικα δώρα στα «καλά» παιδιά, ενώ αντίθετα στα «άτακτα» αφήνει ένα σακί με κάρβουνο.
Τα δώρα (Λεττονία)
Τα δώρα στην Λεττονία δεν έρχονται στις 25 ή στις 31 του μηνός, αλλά… κάθε μέρα. Δώδεκα μέρες διαρκούν οι γιορτές και όλοι κάνουν δώρα σε όλους κάθε μία από αυτές!
Κράμπους (Αυστρία, Γερμανία, Ουγγαρία)
Το έθιμο του Κράμπους έχει τις ρίζες του στην Γερμανική παράδοση. Ο Κράμπους είναι ένα τέρας που εμφανίζεται για να τιμωρήσει όσους δεν έχουν συμπεριφερθεί σωστά. Οι νέοι συνηθίζουν να μασκαρεύονται ως Κράμπους και να βγαίνουν στους δρόμους της Αυστρίας, της Ρουμανίας, της Βαυαρίας και άλλων Βαλκανικών χωρών για να τρομάζουν τα μικρά παιδιά.
Αναμμένο κερί (Ιρλανδία)
Tην νύχτα της παραμονής των Χριστουγέννων, όλα τα παράθυρα των σπιτιών που βλέπουν προς τον δρόμο φωτίζονται από ένα αναμμένο κερί, το οποίο τοποθετείται στο περβάζι. Το αναμμένο κερί στα παράθυρα είναι ένα σύμβολο καλωσορίσματος της Μαρίας και του Ιωσήφ, οι οποίοι εκείνο το βράδυ ψάχνουν απεγνωσμένα ένα πανδοχείο.
Φασόλια, φακές και ρεβίθια (Λίβανος)
Αντί για χριστουγεννιάτικο δέντρο, οι Λιβανέζοι επιλέγουν να φυτέψουν σπόρους από φασόλια, φακές, ρεβίθια και βρώμη σε βαμβάκι δύο εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα. Έπειτα, στολίζουν τις φάτνες τους με την βλάστηση των σπόρων τους, για να αναπαραστήσουν την γέννηση του Χριστού. Το πρωινό των Χριστουγέννων όλη η οικογένεια τρώει κοτόπουλο με ρύζι και το παραδοσιακό Kibbe.
Πίκλες (ΗΠΑ)
Πολλά χριστουγεννιάτικα δέντρα έχουν στον στολισμό τους και πίκλες. Η παράδοση λέει ότι κατά την διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου ένας αιχμάλωτος στρατιώτης με καταγωγή από την Βαυαρία, ο John C. Lower, πεινούσε πολύ και ζήτησε από τον δεσμοφύλακά του μία πίκλα για φαγητό. Όταν μετά το τέλος του πολέμου επέστρεψε στην οικογένειά του, καθιέρωσε ως ανάμνηση της καλής πράξης του δεσμοφύλακά του την συνήθεια να κρύβει ένα τουρσί στο χριστουγεννιάτικο δέντρο τους κάθε χρόνο. Η πράξη αυτή έμεινε μέσα στον χρόνο για να συμβολίζει την ευσπλαχνία.
Ο καλοκαιρινός Άη-Βασίλης (Αυστραλία)
Στην Αυστραλία το παραδοσιακό μέσο μεταφοράς του Άη-Βασίλη δεν είναι το έλκηθρο αλλά το …τζετ σκι, καθώς στο νότιο ημισφαίριο την περίοδο των Χριστουγέννων έχουν καλοκαίρι.
Ιστός αράχνης για καλή τύχη (Ουκρανία)
Η ουκρανική παράδοση επιβάλλει την προσθήκη ενός ιστού αράχνης στο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Σύμφωνα με τον μύθο, μία φτωχή χήρα έμενε με τα παιδιά της σε μια κρύα καλύβα και τα παιδιά είχαν βάλει στο μάτι ένα όμορφο έλατο που μεγάλωνε έξω από το σπίτι τους αλλά δεν είχαν με τίποτα να το διακοσμήσουν. Η μητέρα ήταν πολύ στεναχωρημένη και ένα βράδυ που είχε κοιμηθεί κλαμένη, οι αράχνες του σπιτιού το κατάλαβαν και στόλισαν το δέντρο με τον ιστό τους. Το πρωί, μόλις ο ήλιος έπεσε πάνω στο δέντρο, φάνηκαν οι χρυσαφένιες και ασημένιες κλωστές των αραχνών, δίνοντας μεγάλη χαρά στην μητέρα με τα παιδιά της.
Hoteiosho και τηγανιτό κοτόπουλο (Ιαπωνία)
Κι όμως! Στην Ιαπωνία γιορτάζουν τα Χριστούγεννα, παρά το γεγονός ότι μόνο το 1% του πληθυσμού της είναι χριστιανοί!
Τα Χριστούγεννα βέβαια εκεί αποτελούν περισσότερο ένα εμπορικό γεγονός. Οι Ιάπωνες τρώνε γαλοπούλα, στολίζουν χριστουγεννιάτικο δέντρο, ενώ τα δώρα τους τα φέρνει ο Hoteiosho, μια ιαπωνική θεότητα που έχει μάτια και στο πίσω μέρος του κεφαλιού για να βλέπει ποια παιδιά είναι ζωηρά.
Επιπλέον, τα τελευταία 40 χρόνια, τα φαγητό στην αλυσίδα ταχυφαγείων KFC την παραμονή αποτελεί παράδοση. Η μόδα ξεκίνησε το 1974 στην περιοχή Aoyama.
Adventskranz (Γερμανία)
Στην Γερμανία συναντάται συχνά το έθιμο του λεγόμενου Adventskranz. Πρόκειται για ένα κηροπήγιο από κλαδιά ελάτου τα οποία είναι πλεγμένα με τέτοιον τρόπο ώστε να σχηματίζουν ένα στεφάνι. Στο στεφάνι επάνω είναι τέσσερις θέσεις με κεριά, που συμβολίζουν τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα. Κάθε Κυριακή ανάβουν ένα κερί παραπάνω, μετρώντας αντίστροφα τον χρόνο που απομένει για τον ερχομό των Χριστουγέννων. Δηλαδή, τέσσερις βδομάδες πριν τα Χριστούγεννα ανάβουν ένα κερί, την επόμενη βδομάδα δύο, την μεθεπόμενη τρία και την τελευταία Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα ανάβουν τέσσερα κεριά.
Ένα ...ασυνήθιστο εορταστικό τραπέζι (Γροιλανδία)
Στην Γροιλανδία, το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μόνο συνηθισμένο δεν το χαρακτηρίζει κανείς αφού περιλαμβάνει, αφενός το παραδοσιακό φαγητό Mattak, δηλαδή ωμό δέρμα φάλαινας με λίπος, αφετέρου το παραδοσιακό kiviak, το οποίο ουσιαστικά είναι ένα είδος μικρού πουλιού τυλιγμένο με δέρμα φώκιας που το θάβουν για αρκετούς μήνες προκειμένου να το απολαύσουν αφού έχει αποσυντεθεί...
Πηγή: www.economy365.gr (Διόρθωση -επιμέλεια: Νίκος Σπυρόπουλος)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου